BILJARTEN OPEN KAMPIOENSCHAP VAN CASTRICUM DRIEBANDEN 2023 - EEN GROOT SUCCES!

Voor het Open Kampioenschap van Castricum Driebanden, editie 2023, meldden zich 40 enthousiaste deelnemers aan. Dit sprankelende toernooi werd georganiseerd door Biljartvereniging Castricum (BVC) en vond plaats in het gezellige Buurt- en Biljartcentrum aan de Van Speykkade in Castricum.

Deelnemers:

Hoewel de meeste driebandliefhebbers vanzelfsprekend uit de eigen CAL-gemeente kwamen, zagen we deelnemers uit andere oorden zoals Egmond Binnen, Alkmaar, Heerhugowaard, Beverwijk, Purmerend, Haarlem, en meer. In vergelijking met het toernooi van 2022, trok deze editie een breder scala aan spelers van buiten het dorp, wat het algehele speelniveau omhoogtilde. Het toernooi bood een aantrekkelijke variatie van doorgewinterde driebanders en nieuwkomers, die de kunst van het driebanden nog aan het ontdekken waren. Elk van hen heeft zijn eigen moyenne, waardoor ervaren spelers meer caramboles moesten scoren dan hun groenere tegenstanders. Deze diversiteit in vaardigheden zorgde voor spannende wedstrijden en onverwachte wendingen.

Toernooiopzet:

De 40 driebanders werden verdeeld over 8 poules van 5 spelers voor de voorrondes. Elke deelnemer speelde 4 wedstrijden in deze fase. De voorrondewedstrijden vonden plaats op twee donderdagmiddagen (3 poules) en twee vrijdagavonden (5 poules). De nummers één uit elke poule en de beste nummers twee verzekerden zich van een plek voor de finaledag. Op zondag 27 augustus 2023, de finaledag, werd er gespeeld in vier poules van vier driebanders, waardoor elke deelnemer drie wedstrijden speelde. De nummers één uit elke poule stoomden door naar de halve finales.

Spannende Wedstrijden:

Driebanden is een van de meest uitdagende spelvarianten binnen het carambolebiljarten. Bij het driebanden geldt de regel, dat de speelbal minimaal drie keer een van de banden van de tafel moet hebben geraakt alvorens de tweede aanspeelbal te raken. Deze veeleisende discipline vereist zowel technische vaardigheid als strategisch inzicht. Mentale kalmte is eveneens van cruciaal belang, want soms zit het tegen en dan is rustig blijven en doorgaan niet voor iedereen weggelegd. Eerlijkheidshalve moeten we ook vermelden dat een vleugje geluk soms onmisbaar is voor de overwinning.

Gedurende het toernooi werden talloze opwindende wedstrijden gespeeld. Alle deelnemers etaleerden hun vaardigheden en tactisch vernuft terwijl ze hun tegenstanders probeerden te verslaan. Sommige wedstrijden werden pas in de laatste beurten beslist, wat de intensiteit van het toernooi benadrukte. In de voorrondes zagen we briljante oplossingen voor lastige situaties, met inbegrip van de uitdagende lossebandstoot. Ab Schuit, lid van de BVC, toonde enkele prachtige uitvoeringen van deze stoot. Tot aan de laatste ronde was het in elke poule een nek-aan-nekrace om een plek op de finaledag te bemachtigen. Vooral nieuwkomers Marcel Gevers en Herman Waldram dwongen de ervaren spelers, zoals Theo van Vianen, Jos Scheffer en Jörgen Bolten, tot het uiterste van hun kunnen. Tijdens de voorrondes werden we getrakteerd op mooie series. Regelmatig vielen er 8, 9 en soms zelfs 10 caramboles in één beurt. De meester van het seriewerk, Ab Lenaers, liet bijna in elke partij zo'n indrukwekkende reeks zien. Hij werd in deze op de hielen gezeten door Rene VerKaik uit Haarlem.

Na een intense en zenuwslopende strijd wisten uiteindelijk 16 spelers zich te plaatsen voor de finaledag. Op zondag om 10.15 uur verzamelden alle finalisten zich in de prachtige biljartzaal van de BVC. Iedereen wilde natuurlijk weten tegen wie hij zou strijden in de kwartfinalepoule. Ook de kwartfinales brachten spannende wedstrijden voort, met verbeten gevechten. Ab Lenaers gaf meteen in zijn eerste wedstrijd zijn visitekaartje af. Ab moest 31 caramboles maken in 40 beurten, maar in deze partij scoorde hij maar liefst 59 caramboles (een moyenne van 1,475). Velen beschouwden hem nu als de topfavoriet voor de eindoverwinning, en met deze indrukwekkende prestatie bevestigde hij die rol. Hij eindigde ook bovenaan in zijn poule en verzekerde zich van een plek in de halve finale. Peter Groenendal en Theo Klaver, beide leden van de BVC, en Ruud Slotboom, lid van Hazefelder uit Purmerend, toonden gedurende het hele toernooi een consistente vorm. Het was dan ook geen verrassing dat zij ook doorgingen naar de halve finale.

Finales:

In de halve finale stonden Peter Groenendal en zijn clubgenoot Theo Klaver tegenover elkaar. Terwijl Peter zijn stabiele niveau handhaafde, liep het spel bij Theo duidelijk minder soepel. Hij had geen antwoord op de regelmatige scores van Peter, die zich daarmee plaatste voor de finale. De andere halve finale tussen Ruud Slotboom en Ab Lenaers was een ware krachtmeting. Ruud had zich vastberaden voorgenomen om Ab stevig partij te bieden. Tot verbazing van het aanwezige publiek slaagde Ab er ditmaal niet in om zijn stempel op de ballen te drukken. Het leek wel alsof Ruud hierdoor geïnspireerd raakte, want hij scoorde de ene fraaie carambole na de andere. In minder dan 30 beurten had Ruud zijn 20 caramboles al binnen, wat hem eveneens een plek in de finale opleverde.

De strijd om de derde en vierde plaats tussen Theo Klaver en Ab Lenaers was er een van "soms zit het mee, soms zit het tegen". Theo had het geluk duidelijk aan zijn zijde, met maar liefst 7 caramboles die dankzij gunstige wendingen tot stand kwamen. Ab daarentegen had te maken met het "net niet principe". Prachtige oplossingen voor lastige stoten vielen net niet goed, waren net te zacht, een klosje of misten net. Kortom, in één partij zagen we twee totaal verschillende spelbeelden.

De finale tussen Peter Groenendal en Ruud Slotboom was een ware strategische krachtmeting. Beide spelers zijn gepassioneerde driebandliefhebbers en kennen de geheimen van de biljarttafel als geen ander. Beide finalisten werden geconfronteerd met lastige stootbeelden en moesten al hun biljartkennis inzetten om de caramboles te maken. Ze toonden prachtige oplossingen, van lossebandstoten met meerdere banden tot subtiele aanpak en piqués, en alles daartussenin. Uiteindelijk trok Ruud Slotboom aan het langste eind en kroonde hij zich tot de kampioen.

Winnaar:

Na een dag vol spanning en sensatie werd Ruud Slotboom gekroond tot kampioen van het Open Driebandentoernooi van Castricum 2023. Hij trad daarmee in de voetsporen van Nico Scheerman, de winnaar van de vorige editie. Met name zijn consistente spel brachten hem de overwinning en de eer van het kampioenschap. Ruud gaf aan, dat hij nooit verwacht het toernooi te kunnen winnen. Dus de zege kwam voor hem als een welkomen verrassing. Hij beloofde tevens om zijn titel volgend jaar te komen verdedigen.

Afsluiting:

Het Open Driebandentoernooi bij Biljartvereniging Castricum was een groot succes, dankzij de toewijding en passie van alle deelnemers. Dit toernooi illustreerde hoe biljarten een sociale en competitieve sport kan zijn, waar spelers van alle niveaus plezier aan kunnen beleven. Het bestuur van de BVC bedankt alle deelnemers, vrijwilligers en supporters voor hun bijdrage aan dit fantastische evenement.

Statistieken:

Tegenwoordig is het in vrijwel alle sporten gebruikelijk om met aansprekende statische gegevens te komen. De biljartsport kan in deze niet achterblijven. De statistische gegevens van dit toernooi zijn:

• Deelnemers: 40
  • Toernooileiding: 2 personen Hans Molenaar en Rolf Greshof, die alle lof verdienen