Historie

De Biljartvereniging Castricum is opgericht op 1 januari 2021. In Castricum zijn sinds jaar en dag een aantal biljartverenigingen actief. Na de bouw van het nieuwe Buurt- en Biljartcentrum spelen deze clubs allemaal in deze nieuwe accommodatie.

Al snel zag je dat de leden van de verschillende clubs elkaar leerden kennen en met elkaar gingen spelen. Het samenvoegen van deze clubs tot één grote nieuwe vereniging was toen eigenlijk een logische stap. Onder Ons opgericht in 1935, W.I.K. uit 1965, De Driebanders van 1983, de BVO begonnen in 1988, 't Steegie uit hetzelfde jaar en 't Stetje opgericht 2005 zijn begin 2021 samen verdergegaan als Biljartvereniging Castricum, ofwel BVC. Een jaar later sloten de leden van de biljartvereniging Akersloot zich bij de BVC aan.

De stichting Werkgroep Oud-Castricum heeft in een van haar jaarboeken (jaarboek 35 uit 2012) de geschiedenis van de Castricumse biljartverenigingen uitgebreid beschreven en van historische beelden voorzien. De oudste foto van biljarters in Castricum dateert van rond 1900. Deze is genomen in hotel-café-restaurant ‘De Rustende Jager’ aan de Dorpsstraat te Castricum. In het historisch document passeren illustere namen de revue zoals bijvoorbeeld: 

  • Jan Feeke, die onder andere vijf keer Nederlands kampioen in het onderdeel kader 57/2 hoofdklasse werd.
  • De gebroeders (Kees, Piet en Arie) Liefting, hebben bijna hun leven lang het spelletje met de ballen gespeeld en succesvol want zowel Piet als Arie werden in respectievelijk het libre en kader 38/2 nationaal kampioen. De gebroeders hebben ook talrijke biljarters de liefde en de kunst van het spel bijgebracht.

Als je meer wilt weten over de geschiedenis van de biljartverenigingen in Castricum, kun je een kijkje nemen op de website van de Stichting Werkgroep Oud-Castricum. Daar vind je meer gedetailleerde informatie, historische beelden en andere interessante feiten over de biljartsport in Castricum.

Historie