Het Grandioze Familietoernooi 2023 van de BVC. Laat de Biljartzaal Daveren!

Het Grandioze Familietoernooi 2023 van de BVC. Laat de Biljartzaal Daveren!

Bijna op de valreep van 2023 bruiste het Buurt- en Biljartcentrum met het familietoernooi, een knipoog naar het oude Vader/Zoon toernooi, maar nu met een inclusieve twist. De biljartvereniging Castricum (BVC) vond dat deze oude traditie in ere moest worden hersteld. Op zaterdag 30 december 2023 vond het evenement dan ook plaats. 

Voor het toernooi hadden maar liefst 37 koppels zich ingeschreven. Dat komt neer op bijna 20 procent van de spelende leden die iemand vanuit de familie wisten te strikken om deel te nemen aan deze zinderende jaarafsluiting. De overvloed aan inschrijvingen bracht de organisatie zowel vreugde als vraagtekens. Hoe moest dit varkentje gewassen worden? Een uitdaging, maar wel een smakelijke.

Om diverse redenen konden op het allerlaatste moment 5 koppels niet deelnemen aan het toernooi. Om 12.45 uur stonden dus 32 koppels te popelen in de biljartzaal om de strijd met elkaar aan te gaan. Gerard Veldt verwelkomde alle teams en benadrukte de olympische gedachte van Pierre de Coubertin: deelnemen deze middag had meer waarde dan winnen. Na de uitleg van de spelregels werden de partijen in de poulefase gespeeld.

Alle 7 biljarttafels waren bezet, want ieder team speelde namelijk twee partijen. In eerste instantie moest iedereen even wennen aan de spelregel dat na elke stoot de keu overging naar de medespeler. Maar al snel was de biljartzaal niet alleen gevuld met hoge verwachtingen, maar ook met de echo's van carambolerende ballen, strategie en gelach. Oliebollen, gewoon of met krenten, waren in overvloed aanwezig, de sfeer was doordrenkt was van gezelligheid en vrolijkheid. Het  toernooi bracht niet alleen de competitieve geest van onze leden naar voren, maar ook een flinke dosis humor en historisch biljartplezier. Met enthousiasme deelden de biljartende leden hun expertise met hun familieleden. Naast fraaie oplossingen voor moeilijke stootbeelden was er soms ook sprake van geluk, resulterend in 'zwijntjes', die binnen de BVC ‘Appie Schuitjes’ worden genoemd. Het maken van een serie bleek, door de gekozen opzet, een hele uitdaging te zijn. De hoogste serie van de dag was uiteindelijk 13 caramboles. Na een enerverende poulefase waren zeven teams net iets beter dan de rest te weten: 

Tafel 1 Familie Van Velzen   Ger van Velzen   
Tafel 2 Team Mooi gedaan Joop Mooij Arend Koet
Tafel 3 Het Wilde team Cees de Wildt Ceesje de Wildt
Tafel 4 Team Hightree Rene Hoogenboom Marijn Beuker
Tafel 5 Familie Nuyens Max Nuyens Mike Nuyens
Tafel 6 Familie Revers Henk Revers  Wim Revers
Tafel 7 Team De Boekhouders Gerard Veldt Hans Veldt
De beste nummer 2  The Admirals Siep Admiraal Job Admiraal

De zeven winnende teams waren in ieder geval verzekerd van twee flessen wijn. Terwijl het publiek de spanning voelde, steeg de temperatuur in de zaal tot grote hoogte tijdens de vier kwartfinales. De winnende teams in de kwartfinale waren team De Wildt, team Nuyens, team Van Velzen en team Mooi Gedaan. Ondanks de Olympische gedachte werd er in de twee halve finales een felle strijd geleverd. Ieder team liet duidelijk blijken, nu ze toch zover waren gekomen, dat winst het beoogde doel was. Het team De Wildt en het Team Nuyens trokken in deze wedstrijdfase aan het langste eind.

Team Nuyens was in de finale de bovenliggende partij tot de laatste beurt. Tot dan toe viel het team De Wildt vooral op door de wederzijdse spottende opmerkingen. Cees, senior, vroeg aan Cees, junior wanneer hij nu begon met biljarten of "ik heb je toch niet voor niets meegenomen". Dit was overigens niet tegen dovenmansoren gezegd, want in de laatste beurt sloeg het team genadeloos toe en bond de familie Nuyens aan de zegekar. Waarmee de familie De Wildt de eerste winnaar werd van het lid/familielidtoernooi.

De vraag die nog openstond: Was de organisatie erin geslaagd om dit varkentje met glans te wassen? En, tromgeroffel... het antwoord is een volmondig ja! De borstels kunnen in de ruststand. Uit de reacties tijdens het toernooi en na afloop viel duidelijk op te maken dat iedereen met volle teugen had genoten van de middag. Het draaide niet alleen om biljarten; het sociale aspect speelde een even belangrijke rol. Mensen die elkaar lange tijd niet hadden gesproken of gezien, maakten dankbaar gebruik om gedurende het toernooi even lekker bij te praten. Leerlingen met oud-leraren en onderwijzers, ex teamgenoten bij het voetbal of het biljarten.

Tijdens de feestelijke afsluiter van 2023 was de biljartzaal niet alleen gevuld met spelers, maar ook met een hartverwarmende sfeer. Ook de penningmeesters van de BVC en de BBC zullen glimlachend terugkijken, want de omzet van de middag was meer dan hoopgevend. Het Familietoernooi lijkt dus een blijvende traditie te worden.

Na deze memorabele dag bekijkt de organisatie het evenement kritisch, alsof het een goed gerijpte wijn is die nog net iets beter kan worden. De organisatie dankt nogmaals iedereen die heeft deelgenomen, het aanwezige publiek, de mensen achter de bar en zij die tijdens het toernooi hand- en spandiensten hebben geleverd.

PS: De schrijver zal deze middag nog lang heugen, zij het niet ongeschonden, maar wel met een verhaal voor bij de biljarttafel. De combinatie van blijdschap over het genot van iedereen, jarenlang weinig drinken, de onweerstaanbare verleiding van nu en een snelle fiets met verminderd reactievermogen zorgde voor een opmerkelijke thuiskomst. 

Img 4298
Img 4307
Img 2660
Img 4296
Img 4303
Img 4308
Img 2661
Img 2663
Img 4297
Img 2667
Img 4294
Img 2662
Img 4305
Img 4295
Img 2659
Img 2664
Img 4302
Img 2666
Img 4299
Img 4304
Img 4293
Img 4306
Img 2656