Cue Crew Chronicles: Het Seizoen 2023-2024 van de BVC Teams!

Bij Biljartvereniging Castricum (BVC) hebben de volgende teams deelgenomen aan de verschillende competities in het seizoen 2023/ 2024.

 • BVC Targa kaderteam speelde in de nationale kadercompetitie.
 • BVC 1 team nam deel aan de competitie driebanden kleine tafel 1e klasse van het district Noord-Holland-Midden. 
 • BVC 2 en BVC4 speelden in poule 2 van de C2 klasse libre kleine tafel van het district Noord- Holland-Midden.  BVC 3 speelde in dezelfde competitie maar dan in poule 1.                 

Weliswaar, is het seizoen nog niet afgelopen want de halve- en de finales van de teamcompetities worden in de maand mei 2024 gespeeld. Toch is het nu tijd voor een terugblik op het seizoen.

BVC Targa kaderteam; Dominant in poule kadercompetitie, biljarten van het hoogste niveau!

Het BVC Targa kaderteam bestaat uit de volgende spelers: Marcel van Dijk speelt Neo kader, het moeilijkste kaderspel op de kleine tafel. Om te winnen in een partij diende hij 240 caramboles te maken. Vincent Veldt zeer bekwaam in het kaderspel 57/2. Om te zegevieren in een partij was het zijn opdracht om 250 caramboles bij elkaar te spelen. Fred Driesen had de taak om, in hetzelfde kaderspel, 170 caramboles te vergaren. In het kaderspel 38/2 waren Jeffrey Lenaers, moest 200 caramboles per partij maken, Martin Guldenmond heeft als opdracht 150 caramboles in een partij te vinden, Ruud Daas, zijn vizier was gericht op 120 caramboles en last but not least Alex Völker diende ook 120 caramboles bij elkaar te spelen. In deze poule van de nationale kadercompetitie gaat de strijd om de winst al een aantal jaren tussen het Targa team en BCS-De Liefhebber uit Schagen. De strijd om eerste plaats in de poule bleef dit jaar tot de laatste speelronde spannend. Uiteindelijk trok het Targa Team aan het langste eind. Beide teams hebben zich overigens geplaatst voor de halve finales. De vraag of de winst in de poule terecht was, wordt met een zeer duidelijk ja beantwoord. Waarom:

 • De winnaar heeft altijd gelijk.
 • Je staat in de competitie uiteindelijk op de plaats, die je verdient. Naast deze clichés zijn er ook nog de navolgende redenen:
  • De beste drie partijen qua moyenne in het hele seizoen staan op naam van Targa teamleden. Namelijk Vincent Veldt met een moyenne van 83,33, Jeffrey Lenaers met een gemiddelde van 47,50 en Martin Guldenmond met een score van 42,50.
  • Voor de drie hoogste series in het hele seizoen geldt hetzelfde. Vincent spant in deze de kroon met een serie van 189 caramboles, op de voet gevolgd door Jeffrey met 175 en Marcel van Dijk met 169.
  • Ook de drie kortste partijen (3 en 4 beurten) van de totale poule werden door Vincent, Jeffrey en Martin geproduceerd.

Dus de winst in de poule is volstrekt terecht. 

BVC 1 team: Spanning bij iedere wedstrijd!

Het BVC 1 team richt zich volledig op de moeilijkste spelsoort in het biljarten: het driebanden. De harde kern van het team bestaat uit Jorgen Bolten, Peter Groenendal, Ab Schuit en Harry Zonneveld. De oproepkrachten zijn Kees Baars, Sjon Koelman, Frans Lute en Vincent Veldt. Het team eindigde op een keurige 4e plaats in de poule. Driebanden is een spel waarbij de vorm van de dag zeer bepalend is voor het resultaat. Bijna alle wedstrijden van dit team kenden een zeer spannend verloop. De ene keer werd er nipt gewonnen de andere keer net verloren. Grote overwinningen of nederlagen kwamen niet voor bij dit team gedurende de gehele competitie. Vooral Ab Schuit viel op met zijn vaardigheid om veel spelbeelden op te lossen met een losse band. Qua winstpartijen in het afgelopen jaar was hij ook het best scorende teamlid met 16 overwinningen. 

Binnen het district Noord- Holland-midden is er in het libre geen C1 klasse meer. Zowel BVC2, als BVC 3 en BVC 4 speelden dan ook in de C2 klasse. BVC 3 speelde in poule 1. BVC 2 en BVC 4 maakten deel uit van poule 2. 

BVC 2 team: Jarenlange ervaring in het libre betaalt zich uit!

BVC 2 is een zeer ervaren team met spelers als Kees Baars, Fans Lute, Gert Lute, Joop van der Wijst en Henk Revers. Deze libre spelers kennen dan ook de klappen van de zweep, en waren een geduchte tegenstander voor de andere teams in de poule. Het team eindigde na 36 wedstrijden als 5e in de poule, waarbij het verschil met de topplaatsen klein was. De ervaren rotten hebben dan ook zeker naar vermogen gepresteerd. Noemenswaardig zijn: 

 • Frans Lute speelde een partij in 11 beurten uit met een moyenne van 6,90.
 • Kees Baars maakte in een partij een serie van 34, één van de hoogste in de hele competitie van twee poules. 
 • Joop van der Wijst bewees keer op keer dat hij een taaie tegenstander is, die zich niet zomaar gewonnen geeft.
 • Gert Lute, op gevorderde leeftijd, maar speelt met de felheid van een jonge hond. Kan zich vastbijten in een partij.
 • Henk Revers, de rust zelve, maar de stille kracht van het team. Hij sloot zijn meeste partijen winnend af.

BVC 4 team: Debutant triomfeert!

BVC4, als nieuwkomer, verraste iedereen door gelijk de winst in de poule te behalen. Hans Molenaar teamleider speelde samen met de talentvolle Robert Tump, de sterk spelende Theo Klaver, de lepe Herman Waldram en de vastbijtende Ger van Velzen. Deze heren wisten met veel overtuiging na 36 wedstrijden de winst in de poule naar zich toe te trekken. Wetenswaardigheden van dit seizoen zijn:

 • Het is niet voor niets dat drie leden (Ger, Theo en Herman) van dit gezelschap in het dreamteam (spelers met het hoogte percentage caramboles) staan. Bij de samenstelling van het dreamteam is gekeken naar de beide poules in deze klasse.
 • Robert Tump wist een partij in slechts acht beurten uit te maken met een serie van 71 en een moyenne van 15,00. Het moyenne en de serie waren de hoogsten van beide poules. Het mannetje heeft zich zeer snel bekwaamd is het biljarten en het eind van zijn ontwikkeling is nog niet in zicht. 
 • Alle spelers van het team hebben kijkend naar het aanvangsmoyenne en het eindmoyenne, aan het slot van het seizoen zeer goed gepresteerd. Iedere speler van het team is qua moyenne gestegen, ondanks de tussentijdse verhogingen liep de titel in de poule geen gevaar. 

BVC 3 Team: Veerkracht en Ontwikkeling ondanks Tegenvallende Resultaten!

Het team van BVC 3 speelde in poule 1 van de 2e klasse libre. Siep Admiraal en Rob Stet debuteerden dit jaar binnen het team, dat verder bestaat uit Ruud Mooy, Gerard Veldt, Rene Hoogenboom en Peter Groenendal, als reserve. Kenmerkend voor dit team is de voortreffelijk sfeer, met als hoogtepunt de jaarlijkse team barbecue. Totaal verschillende persoonlijkheden, die het wonderwel zeer goed met elkaar kunnen vinden. De resultaten vielen dit jaar tegen, het team moest genoegen nemen met de weinig benijdenswaardige laatste plaats. De 1e seizoenhelft werd er nog regelmatig gewonnen. Na de tussentijdse verhoging van het aantal te maken caramboles voor Gerard, Rene en Siep werd dit beduidend minder. Het BVC 3 team, ondanks de tegenvallende resultaten, toonde veerkracht en teamwork. Hoewel ze de laatste plaats in de poule accepteerden, waren er lichtpuntjes zoals

 • Drie leden zijn gestegen qua moyenne.
 • De debutanten ontwikkelen zich nog steeds.
 • De notoir op overhouden spelende Ruud Mooy, de nestor van het team, en Rene Hoogenboom zijn geliefd bij hun tegenstanders. Zij maakten toch series van respectievelijk 32 en 29.
 • Gerard Veldt hoort bij de top van de spelers, van beide poules, die het minste gemiddelde beurten nodig hebben om hun partij te beëindigen. 
 • Gerard en Rene wisten een partij uit te maken met een moyenne van respectievelijk 4,8 en 4,0 .

Er is dus nog zeker hoop voor dit team.

Al met al was het seizoen 2023-2024 een achtbaanrit vol spanning, uitdagingen en teamwork voor de BVC-teams. Laten we uitkijken naar de halve finales en de finales. Natuurlijk kijken we ook al uit naar wat het volgende seizoen zal brengen!

Oproepen: 

 • Mocht je belangstelling hebben om in een team te spelen neem contact op met Ger van Velzen, secretaris van de vereniging.
 • Voor het seizoen 2024/2025 zijn we nog opzoek naar een nieuwe kledingsponsor voor de BVC-teams 1 tot en met 4. Mocht je iemand kennen die daartoe bereid zou kunnen zijn laat het dan weten aan een van de bestuursleden van de BVC.