10 vragen aan...

Bij Biljartvereniging Castricum spelen ruim 170 leden op regelmatige basis hun spelletje biljart. In deze rubriek zal zo nu en dan een van de spelende leden aan het woord komen. Het gesprek heeft iedere keer als basis 10 dezelfde vragen. 

31 March 2023

Alex Völker

Aan het woord is deze keer Alex Völker, voorzitter van de Stichting Buurt- en Biljartcentrum Castricum. Geboren en getogen in Castricum en een echte liefhebber van het biljartspel. Daarnaast zet hij zich niet alleen in voor de stichting maar zeker ook voor de BVC. Alex telt, arbitreert, staat achter de bar, speelt in het Targa Team van onze vereniging maar is bovenal de man van de techniek achter bijvoorbeeld de website, de scoreborden etc.

Kun je kort iets vertellen over jouzelf?

Ik ben Alex Völker en woon mijn hele leven (vanaf mijn 1e) in Castricum. Met mijn vrouw Veneta en dochter Kimberly reizen we graag wanneer de tijd het toelaat. Ik run al jaren een eigen bedrijf waar ik grafische producties maak en tegenwoordig voornamelijk aan internet applicaties werk. Daarnaast maak ik als voorzitter deel uit van het bestuur van de Stichting Buurt- en Biljartcentrum Castricum. Met het bestuur van de BVC proberen we het biljarten in Castricum zo goed mogelijk te faciliteren.

Hoe ben jij met het biljartspel in aanraking gekomen?

Als jongen van 16 ging ik met een vriend regelmatig een potje kroegbiljarten. Meestal voordat we gingen 'stappen". In die tijd stond er bijna in ieder café in Castricum en Bakkum wel een biljart. Op een dag kwam er een man op ons afstappen, die wel vaker met zijn tweelingbroer aan de bar zagen zitten. Hij zie toen "jullie moeten eens langskomen, maandagavond bij onze biljartvereniging 'Onder Ons'. Dat hebben we gedaan. Mijn vriend haakte vrij snel af maar ik kreeg de smaak toen wel te pakken. De man die ons uitnodigde was Piet Liefting. Van hem heb ik vanaf dat moment heel veel geleerd.  

Waarom ben je lid geworden van een vereniging en uiteindelijk onze vereniging?

Ik ben jarenlang lid geweest bij Onder Ons. Ik werd op een gegeven moment uitgenodigd om mee te spelen in een kaderteam bij OBIS in Heemskerk en toen ben ik daar een aantal jaren lid geweest. Later keerde ik weer terug bij Onder Ons in Castricum alwaar ik mijn eigen kaderteam oprichtte. Inmiddels zijn alle biljartverenigingen in Castricum overgegaan naar de huidige BVC.

Hoe vaak in de week speel jij het spelletje met de drie ballen?

Zaterdags probeer ik altijd even een potje te trainen. Tegenwoordig is het best een druk bezochte middag dus dat komt er niet altijd meer van. Dinsdagavond is mijn vaste clubavond. Daar speel ik een partijtje 38/2 voor de competitie. Daarna spelen we meestal nog een potje driebanden met een aantal enthousiastelingen. Met het kaderteam spelen wij jaarlijks zo'n 24 wedstrijden, waarvan 12 thuis (op vrijdagavond) Daarnaast speel ik vrijwel ieder jaar mee aan een aantal persoonlijke kampioenschappen in het kader, libre en/of driebanden.

Wat was jouw beste partij ooit en wat is jouw hoogste serie?

In het libre is mijn hoogste gemiddelde in een officiële wedstrijd precies 100 (200 caramboles in 2 beurten). Ik ben er nooit in geslaagd om echte wedstrijd in 1 beurt uit te maken. Mijn hoogste serie in het libre is 219 van acquit. Voor de laatste 6 caramboles had ik nog 2 beurten nodig (225 in 3 beurten). In officiële wedstrijden is mijn hoogste serie 107 in het kader 38/2 en een serie van 10 in het driebanden.

Hoe vind jij het gaan bij onze vereniging?

De vereniging BVC bestaat uit de samenvoeging van onder meer BVO, Onder Ons, WIK, Het Stetje, Het Steegie, De Driebanders en een middagclub uit Akersloot. Wat je nog merkt is dat er bij veel leden nog een soort nostalgisch gevoel overblijft. Op zich logisch want sommige verenigingen bestonden al vele jaren en sommige mensen waren al tientallen jaren lid. Toch merk je dat er steeds meer synergie ontstaat. Ik denk dat het een natuurlijke gang is en dat iedereen zich steeds meer identificeert met de BVC. Aan het huidige bestuur zal het niet liggen want dat is vol enthousiasme aan het werk gegaan! 

Wat is het leukste of grappigste voorval dat jij bij het biljarten hebt meegemaakt?

Naast het serieuze spel hebben wij met ons kaderteam gezelligheid hoog in het vaandel staan. We blijven altijd nog even nazitten aan de bar. Als er een mooie finale is zijn we soms een heel weekend op pad. In die weekenden hebben we de grootste lol. Meestal wordt het zaterdagavond dan veel te gezellig en beginnen de wedstrijden na een korte nacht in een hotel véél te vroeg ;-) Een paar specifieke voorvallen;

Hakjes; Met een driebandenteam waren we op weg naar een gewestelijke finale. Nadat we in Hoorn de auto hadden geparkeerd moesten we nog een stukje lopen. De schoenen van één van onze spelers maakten een nogal klakkend geluid op de keitjes. Hij had ‘s morgens, half slapend en in het donker per ongeluk de schoenen met een klein hakje van zijn vrouw (die zelf ook biljart) aangetrokken.

Met hetzelfde team speelden we een NK in Nieuwegein. Een van de spelers had van een goeie vriend een prachtige biljartkoffer met een hele mooi keu te leen meegekregen om dat weekend mee te spelen. Toen hij eenmaal aan tafel moest komen wilde hij heel trots en demonstratief de mooie koffer openen. Die zat echter op slot en het sleuteltje had hij niet meegekregen.

Lekkage; na een flinke sneeuwbui begon het dak te lekken en de druppels spatten op de biljarts. De kroegbaas pakte drie emmers en hing die aan de balken waar de spijkers al in stonden. Inmiddels waren er al twee enorme natte plekken ontstaan op de tafel. De wedstrijd ging door. Kennelijk had de man dit al eerder meegemaakt maar had hij weinig zin iets aan de lekkage te doen.

Wat is jouw grootste ergernis bij het biljarten?

Ergernissen kun je tijdens het biljarten eigenlijk niet hebben. Daar is het spel veel te moeilijk voor. Natuurlijk zijn er soms zaken waar je je aan kunt storen tijdens een partij. Zelf vind ik dat het best een beetje rumoerig mag zijn. Liefst met veel enthousiaste toeschouwers. We willen allemaal meer aandacht voor onze sport. De tijd van stilte en gefluister is als het aan mij ligt verleden tijd. Als je naar topwedstrijden kijkt, wereldwijd, is er gewoon muziek, wordt er gepraat door het publiek en de spelers zijn daar aan gewend. Waar ik mezelf soms aan kan storen is als het heel stil is in de zaal en er zitten maar een paar mensen met elkaar te praten. Dan ga je dat letterlijk volgen. Vooral als je dan je naam hoort vallen dan is mijn concentratie in één keer verbroken. 

Biljarten in welke spelsoort dan ook blijft een moeilijk spelletje wat zijn jouw 3 tips om “beter” te spelen?

1. Volg elke stoot het zelfde ritueel; 1 analyseren, 2 stootbeeld bepalen, 3 dikte bepalen, 4 afstoottechniek en snelheid bepalen, 5 afstoten, 6 hand na afstoot nog even op biljart laten.

2. Angst is een slechte raadgever. Wees niet bang om te missen of een mooie bal achter te laten voor je tegenstander. Ik zie dit regelmatig gebeuren, zelfs tijdens vriendschappelijke partijtjes. Door ballen steeds op de manier te spelen zoals het moet, inclusief alle risico's, worden dat 'vaste ballen' die je na een tijdje niet of nauwelijks meer mist.

3. Als je mist ga je zitten en heb je aandacht voor het spel van je tegenstander. Zo blijf je 'betrokken' bij de partij en blijft je aandacht bij het biljarten. Probeer je zo goed mogelijk te focussen en je af te sluiten van wat er om je heen gebeurt. Als je aan de tafel staat werk je van punt naar punt. Niet meer nadenken over het vorige punt, daar kun je niets meer aan veranderen.

Algemene tip:  Kom kijken naar sterkere spelers. Liefst arbitreer je af en toe zo'n partij. Door aandachtig het spel te volgen ontdek je de verschillende patronen en opbouw van een serie. Dit moet je dan uiteraard zelf gaan proberen wanneer je een vrij partijtje speelt.

Welke vraag zijn wij vergeten te stellen en moeten we voorleggen aan de volgende kandidaat?

Misschien is het leuk om als vraag op te nemen of men goede ideeën of tips heeft voor de vereniging. 

Alex