10 vragen aan...

Bij Biljartvereniging Castricum spelen ruim 170 leden op regelmatige basis hun spelletje biljart. In deze rubriek zal zo nu en dan een van de spelende leden aan het woord komen. Het gesprek heeft iedere keer als basis 10 dezelfde vragen. 

30 April 2024

Ab Schuit

Maak kennis met Ab Schuit, mogelijk het meest opvallende lid van de Biljartvereniging Castricum (BVC). Ab is een bekend gezicht in ons biljartcentrum, waar hij niet alleen komt om te biljarten, maar ook om twee tot drie keer per week schoon te maken. Hij dweilt, klopt en zuigt net zo lang totdat alles weer spik en span is. Voor Ab begint de dag al vroeg; terwijl menig lid nog vredig ligt te slapen, is hij al druk bezig met zijn schoonmaakwerkzaamheden. Voor Ab heeft de morgenstond dus goud in de mond. Deze toewijding is van onschatbare waarde, want wie speelt er nu niet graag in een schoon biljartcentrum? 

Binnen de BVC staat Ab bekend als de belichaming van geluk, met zijn "Appie Schuitje" als synoniem voor een geluksmomentje op het biljart. Maar laat deze bijnaam je niet misleiden; achter zijn gelukkige treffers schuilt een goede biljartspeler, vooral bekend om zijn behendigheid in het spelen van losse banden. Ab is niet alleen een toegewijd biljarter, maar ook een nieuwsgierige geest. Hij blijft graag op de hoogte van alles wat er binnen de vereniging gebeurt en staat altijd klaar voor zijn medeleden. Of het nu gaat om arbitreren, opruimen, of een luisterend oor bieden, Ab is er altijd. Het is hoog tijd om deze veelzijdige biljartomnivoor beter te leren kennen. Welkom in de wereld van Ab Schuit, waar een potje driebanden, bandstoten of libre altijd op het programma staat.

Kun je kort iets vertellen over jouzelf?

Zeker! Ik ben geboren en getogen in het historische Egmond-Binnen, waar ik op 19 januari 1949 ter wereld kwam. Mijn wieg stond bijna op de heilige grond van de Adelbertusakker, bekend om zijn geneeskrachtige waterbron. Als jongste van het gezin, met twee broers en drie zussen, heb ik mijn jeugd doorgebracht in het gezellige café Sint Adelbert, gerund door mijn ouders. Dit café bestaat nog steeds, zij het onder een andere naam.

Als echte 'binder', zoals de inwoners van Egmond-Binnen worden genoemd, voel ik me sterk verbonden met mijn geboortedorp. Naast biljarten ben ik een enthousiast supporter van voetbal, vooral langs de velden van Sint Adelbert. Ik geniet van fietsen, een gewoonte die ik van huis uit heb meegekregen.

Mijn carrière bracht me in de kaashandel, waar ik vanaf mijn 21ste jarenlang heb gewerkt, eerst bij Dijkman, vervolgens bij Uniekaas en ten slotte bij Kaptein kaas in Castricum. Voor die tijd was ik actief als dakdekker. Ondertussen ben ik getrouwd met Riet, afkomstig uit Uitgeest, en samen hebben we twee kinderen, Miranda en Wilco, die inmiddels het ouderlijk nest hebben verlaten. 

Hoe ben jij met het biljartspel in aanraking gekomen?

Biljarten is voor mij echt een familieaangelegenheid geworden. Met mijn ouders die een café runden, was de biljarttafel in ons etablissement een centraal punt voor zowel cafébezoekers als mijn eigen familie. Dagelijks zag ik mensen een potje biljarten, inclusief mijn broers en vader spelen. Het was bijna onvermijdelijk dat ik op een gegeven moment zelf ook aan de biljarttafel ging staan.

Op een leeftijd van ongeveer tien jaar begon ik serieuzer te spelen tegen mijn broers. Ik keek naar hen op en wilde net zo goed worden, dus dat motiveerde mij enorm. En nu, op 75-jarige leeftijd, kan ik zeggen dat ik al 60 jaar biljart. Het is echt een passie die ik al mijn hele leven doe.

Waarom ben je lid geworden van een vereniging en uiteindelijk onze vereniging?

Mijn lidmaatschap bij biljartverenigingen is door de jaren heen geëvolueerd. In eerste instantie speelde ik in het eigen café, bij een "wilde" club, die geen lid was van de bond. Later besloot ik lid te worden van een officiële vereniging bij café het Slotje. Daar heb ik veel geleerd, met name van spelers als Joop Roelands en Jan Visser. Ik heb daar ongeveer tien jaar met veel plezier gespeeld.

Toen openden mijn neven Jan en Ber Veldt een biljartaccommodatie in het winkelcentrum Geesterduin te Castricum, en ik besloot om daar te gaan spelen en werd lid van biljartvereniging Onder Ons. Met de fusie van alle biljartverenigingen in Castricum tot de nieuwe club BVC, ben ik automatisch lid geworden van deze nieuwe vereniging. En nu speel ik daar al bijna vier jaar met veel plezier.

Hoe vaak in de week speel jij het spelletje met de drie ballen?

Ik ben behoorlijk actief op de biljarttafel! Mijn vaste clubavond is op dinsdagavond, waar ik bijna altijd aanwezig ben voor een goed potje biljart. Onze groep bestaat uit enthousiaste mensen, waarvan velen ook erg goed kunnen biljarten. Daarnaast maak ik deel uit van het BVC 1 team, dat deelneemt aan de driebanden competitie in de eerste klasse op de kleine tafel.

Als dat nog niet genoeg is, kun je me ook regelmatig vinden in het biljartcentrum op maandagmiddag, waar ik dan één of twee partijtjes speel. Kortom, ik sta regelmatig aan de tafel en geniet van elk moment.

Wat was jouw beste partij ooit en wat is jouw hoogste serie?

Dat is een lastige vraag, want ik heb door de jaren heen in verschillende spelsoorten gespeeld en het is lastig om één specifieke partij aan te wijzen als mijn beste ooit. Na wat graven in mijn eigen biljartbibliotheek, kan ik wel een paar hoogtepunten delen.

Tijdens de biljart/Triatlon, een toernooi in Egmond, speelde ik een libre partij met een moyenne van precies 11,00, wat zeker een van mijn memorabele prestaties was. Bij een districtstoernooi in het bandstoten, behaalde ik over alle partijen een totaalgemiddelde van 3,20, met mijn beste partij die naar schatting ruim een gemiddelde van 5 had.

Tijdens het Nol van der Schilder toernooi bereikte ik mijn hoogste serie in het libre, namelijk 64 caramboles. In het bandstoten was mijn hoogste serie 24 caramboles. Wat betreft driebanden heb ik geen exacte cijfers kunnen vinden, maar ik schat mijn beste moyenne in één partij op rond de 1,8. En ja, ik herinner me een keer een serie van 11 caramboles tijdens een officiële wedstrijd.

Kortom, ik heb mijn momenten gehad maar ik hoop, misschien wel tegen beter in, dat er nog een paar komen. 

Hoe vind jij het gaan bij onze vereniging?

Bij onze vereniging gaat het echt goed! Ten eerste mogen we ons als leden van de BVC gelukkig prijzen met onze prachtige accommodatie. De tafels zijn van uitstekende kwaliteit en het feit dat de lakens twee keer per jaar worden vervangen, getuigt van de zorg en aandacht die aan onze faciliteiten wordt besteed. Ik ken geen andere vereniging in de regio die zo'n hoog niveau van onderhoud heeft.

Daarnaast is het ook gewoon een ontzettend gezellige vereniging. De onderlinge contacten zijn hartelijk, wat het biljarten nog plezieriger maakt. En laten we de leuke toernooien en evenementen niet vergeten! De open kampioenschappen van Castricum in het libre en het driebanden zijn altijd een hoogtepunt, en de nieuwjaarsbijeenkomst was dit jaar perfect georganiseerd, met een geweldige demonstratie van Sander Jonen.

Kortom, ik voel me echt thuis bij de BVC en geniet volop.

Wat is het leukste of grappigste voorval dat jij bij het biljarten hebt meegemaakt?

Bij het biljarten valt er altijd wel iets te lachen, en ik heb dan ook heel wat grappige momenten meegemaakt. Hoewel ik geen echt sprekend voorval kan noemen, zijn het vaak kleine gebeurtenissen of rake opmerkingen die een glimlach op mijn gezicht toveren.

Een van de grappige herinneringen is toen ik eens tegen Alex Völker speelde bij de gebroeders Veldt. We waren aan het dollen en Alex, die zijn eigen kracht niet kende, liep tegen mijn keu aan of pakte hem vast, met als gevolg dat deze brak. Gelukkig kon ik voortaan voor de halve prijs meespelen, en ik kreeg zelfs korting op het lidmaatschap van ongeveer 80 cm. Overigens heeft Alex wel alles vergoed, dus dat was geluk bij een ongeluk.

Een andere keer bracht Kees Liefting me na een avondje biljarten naar huis. Onderweg spraken we over het geluid van mooie caramboles, tot we plotseling iets tegen de auto hoorden caramboleren. Wat bleek? Kees had een heel klein hondje aangereden! Gelukkig bleef de schade beperkt en leefde de hond nog lang en gelukkig. Een onvergetelijk avontuur, dat zeker voor wat hilariteit en ferme krachttermen zorgde!

Wat is jouw grootste ergernis bij het biljarten?

Mijn grootste ergernis bij het biljarten? Nou, als alles lekker loopt in een partij, dan stoor ik me eigenlijk nergens aan. Maar wanneer het niet loopt, zijn er toch een paar dingen waar ik me aan kan ergeren:

  1. Harde muziek: Niets kan mijn concentratie meer verstoren dan bonkende beats op de achtergrond. Het liefst speel ik in een rustige omgeving waar ik me volledig kan focussen op het spel.

  2. Pratende mensen: Ja, ik weet het, ik maak me er zelf ook schuldig aan als een ander speelt. Maar toch, als ik mijn concentratie probeer te behouden en mensen om me heen luidruchtig aan het kletsen zijn, kan dat behoorlijk storend zijn.

  3. Het praten met de schrijver: Dit is ook zo'n dingetje. Als de schrijver tijdens een partij aan het kletsen is, klopt de telling vaak niet of loopt achter. Dat kan de flow van mijn spel behoorlijk beïnvloeden. 

Ik weet dat je je eigenlijk niet met dat soort zaken moet bezighouden, maar ja, dat is menselijk, toch? En oh ja zoals het gezegde gaat: 'De pot verwijt de ketel'. 

Biljarten in welke spelsoort dan ook blijft een moeilijk spelletje wat zijn jouw 3 tips om “beter” te spelen?

Drie tips om beter te biljarten? Ik heb zelf in mijn biljartcarrière veel aanwijzingen gehad. De drie waar ik het meeste aan heb gehad zijn:  

  1. Leer zacht te spelen en zorg ervoor dat jouw speelbal dichtbij bal 3 eindigt. Op die manier is de vervolgstoot vaak beter maakbaar. Het draait ook om het plaatsen van ballen, iets wat je steeds beter onder de knie krijgt met deze aanwijzing.

  2. Blijf rustig en geconcentreerd, hoe verleidelijk het ook is om je hoofd te verliezen bij een ogenschijnlijk makkelijke bal. Concentratie is de sleutel, zelfs bij de simpelste stoten. Ik heb zelf al vaak genoeg ervaren dat een moment van onoplettendheid me een punt heeft gekost.

  3. Kijk naar andere biljarters. Je kunt werkelijk van iedereen leren. Daarom ga ik ook regelmatig bij thuiswedstrijden naar het BVC Targa Team kijken. Er valt altijd wel iets op te steken van anderen.

En tot slot, het allerbelangrijkste: heb plezier in het biljarten! Dat is de drijvende kracht achter het regelmatig blijven spelen. Oefening baart kunst, maar het is vooral het plezier dat je motiveert om door te blijven gaan.

Wat zou jij anders geregeld willen zien binnen onze club?

Ah, de vraag van Gert Lute, toch altijd scherp met zijn vragen. Nou, Gert, ik moet zeggen dat ik niet veel te klagen heb over hoe alles bij BVC geregeld is. De accommodatie is top, de sfeer is gezellig, en er worden leuke toernooien en evenementen georganiseerd. Natuurlijk, als ik iets zou moeten noemen, dan zou ik zeggen dat de temperatuur in de zaal soms iets lager mag zijn. Maar ik weet dat beide besturen daar al druk mee bezig zijn, dus dat komt vast wel goed.

Misschien zouden we iets zuiniger kunnen zijn op het materiaal en het gebouw, dan zou ik wellicht minder werk hebben. Soms heb ik namelijk last van plaatsvervangende schaamte als ik zie wat ik bij het schoonmaken aantref. Maar goed, dat is meer een algemene opmerking.

Al met al, ik heb eigenlijk niet veel aan te merken. We hebben een fijne club waar ik me thuis voel, dus laten we vooral zo doorgaan.

Welke vraag zijn wij vergeten te stellen en moeten we voorleggen aan de volgende kandidaat?

Goh we hebben al zoveel besproken. Maar als ik dan toch een vraag moet bedenken voor de volgende kandidaat, dan zou ik het volgende willen weten: Wat maakt biljarten voor jou zo leuk?

Voor mij is het een combinatie van uitdaging, finesse en gezelligheid, maar ik ben benieuwd naar hoe anderen dit ervaren. Dus bij deze, beste opvolger, wat maakt biljarten voor jou zo'n geweldige bezigheid?

Ab