10 vragen aan...

Bij Biljartvereniging Castricum spelen ruim 170 leden op regelmatige basis hun spelletje biljart. In deze rubriek zal zo nu en dan een van de spelende leden aan het woord komen. Het gesprek heeft iedere keer als basis 10 dezelfde vragen. 

12 October 2023

Annemieke Kuil

In de vaste rubriek "10 vragen aan" is Annemieke Kuil aan het woord. Zij beantwoordt niet alleen de vaste 10 vragen, maar ook de extra vraag van, de vorige geïnterviewde. Binnen de Biljartvereniging Castricum (BVC) zijn tot dusver slechts twee vrouwen actief en één daarvan is Annemieke. Zij beoefent het biljartspel al een lange tijd en heeft daar enorm veel plezier in. Op de woensdagavond kun je met enige regelmaat haar gulle lach horen, want plezier hebben staat bij Annemieke hoog in het vaandel. Haar motto is één dag niet gelachen is één dag niet geleefd. 

Kun je kort iets vertellen over jouzelf?

Mijn naam is Annemieke Kuil, 50 zomers jong. Oorspronkelijk een Castricumse, maar na wat omzwervingen in de regio, belandde ik in 2016 in het knusse Limmen. Thuis deel ik mijn dagen met mijn partner Rob, en in de weekenden is zijn zoon Wessel (12) vaak van de partij. Overdag ben ik de alles-in-één-supervisor bij een logistiek bedrijf in Zaandam: planning, sales, inkoop én klantenservice behoren tot mijn rijk. Best een drukke boel, maar in mijn vrije tijd vind ik rust in lezen, wandelen, golfen en regelmatige bezoekjes aan de bioscoop. Wat een leven, hè? 😄

Hoe ben jij met het biljartspel in aanraking gekomen?

Oh, dat is een leuke reis terug in de tijd! Toen ik 11 jaar oud was, kochten mijn ouders een flink tafelbiljart dat ook dienstdeed als onze eettafel. Bij het biljart zat ook een vlotbrug, en dat was waarschijnlijk het eerste spel dat ik speelde toen ik eenmaal wist hoe ik een keu moest vasthouden.

Af en toe speelde ik een potje biljart met mijn vader. Hij legde me dan de basisregels uit, een mooie vader-dochter connectie tijdens het spel. Toen ik 15 was, stapte ik voor het eerst een café binnen waar een poolbiljart stond. Dat spelletje pakte ik snel op en deed ik regelmatig, en in diezelfde tijd leerde ik ook snookeren in de Sporthal de Bloemen. Een heleboel biljartplezier door de jaren heen in verschillende takken van de biljartsport. 

Waarom ben je lid geworden van een vereniging en uiteindelijk onze vereniging?

Nou, het is eigenlijk allemaal begonnen toen ik zo'n 15 zomers jong was. Op die leeftijd werd ik lid van een snookervereniging en begon ik serieus te spelen in competities. Maar rond mijn 25ste besloot het lot anders. Ik verhuisde weer naar het ouderlijk nest, en daar speelde mijn vader bij de biljartvereniging van zijn werk bij de Telegraaf in Amsterdam. Hij vroeg me of ik zin had om daar ook te komen spelen, en zo begon mijn avontuur in de wereld van het carambolebiljarten.

Ik werd lid van de biljartvereniging en speelde zowel in teamverband mee in de bedrijvencompetitie van Amsterdam als individuele wedstrijden op zaterdagen met andere verenigingsleden. Dat was naast mijn liefde voor snooker, een sportieve tweesprong zogezegd. Ik kon niet kiezen, vond beide te leuk. Maar uiteindelijk werd het wel wat hectisch en koos ik ervoor om even wat betreft het carambolebiljarten, een pauze te nemen en me volledig op snooker te richten.

Later, in 2016, toen ik weer in de regio kwam wonen, raadde mijn vader me de BVO in Bakkum aan. Hij vertelde hoe geweldig het was om daar te biljarten, en dat klonk aanlokkelijk. Dus, hop, het biljartspel weer oppakken en lid worden van deze vereniging. De BVO is sinds 1 januari 2021 opgegaan in de Biljartvereniging Castricum (BVC) dus zo ben ik lid geworden van de huidige vereniging. Een keuze waar ik tot op de dag van vandaag blij mee ben!  😄

Hoe vaak in de week speel jij het spelletje met de drie ballen?

Ja, biljarten is voor mij echt een wintersport! In de koude maanden, als de avonden vroeg donker worden, ga ik elke woensdagavond de uitdaging aan met die drie ballen. Het is een traditie geworden, een gezellige biljartavond in de knusse setting van de BVO. Maar zodra de zomer aanbreekt, wordt het een ander verhaal. De dagen worden langer, de zon laat zich meer zien, en dan lonkt de golfbaan of andere buitenactiviteiten. Biljarten wordt dan meer een sporadisch uitje, iets wat ik oppak wanneer de weersomstandigheden me naar binnen drijven. 

Wat was jouw beste partij ooit en wat is jouw hoogste serie?

Eerlijk gezegd houd ik niet zo precies bij wat mijn allerbeste partij is geweest. Het draait voor mij meer om het plezier van het spel. Maar nu je het vraagt, had ik deze week wel een fijne pot waarin ik 47 caramboles wist te maken in 25 beurten. Dus, laten we die voor nu als mijn 'beste' partij beschouwen! Wat betreft mijn hoogste serie, ik denk dat ik op een goede dag eens een serie van zo'n 13 caramboles aan elkaar wist te rijgen. Ik ben niet zo bezig met records. Voor mij draait biljarten vooral om plezier, gezelligheid en de uitdaging van het spel.

Hoe vind jij het gaan bij onze vereniging?

Ik heb het erg naar mijn zin bij onze vereniging. Het is er gezellig en gemoedelijk. Het voelt echt als een warm bad met dat heerlijke "ons kent ons" gevoel. Wat ik ook fijn vind, is dat iedereen altijd bereid is om te helpen en tips te geven als je daarvoor openstaat. 

Wat is het leukste of grappigste voorval dat jij bij het biljarten hebt meegemaakt?

Tsja, grappige voorvallen genoeg aan die biljarttafel! Er wordt altijd flink gelachen, vooral aan de bar. Maar, er is niet één specifiek moment dat eruit springt als het aller grappigste. Het zijn juist al die lachbuien en de gemoedelijke sfeer die het biljarten zo leuk maken. Elke avond brengt wel weer iets nieuws om te lachen en te genieten.

Wat is jouw grootste ergernis bij het biljarten?

Oh, die acquitstoot. Een bron van lichte ergernis naar mezelf toe, moet ik zeggen. Het lijkt zo'n simpele stoot, altijd op dezelfde plek. Je zou denken: even goed aanleren en dan gaat het altijd goed. Maar nee, dat percentage van 'altijd goed' is bij mij zeker geen 95%. Het blijft toch iets waarvan je denkt: "Waarom gaat dit niet altijd zoals ik wil?" Dus ja, ik blijf oefenen en wie weet, ooit, gaat die acquitstoot perfect, elke keer opnieuw. Voor nu? Blijf ik gewoon oefenen.

Biljarten in welke spelsoort dan ook blijft een moeilijk spelletje wat zijn jouw 3 tips om “beter” te spelen?

Ik vind het een lastige vraag, biljarten blijft inderdaad een moeilijk spelletje. Ik ben nog niet op het niveau waarop ik anderen advies kan geven, omdat ik zelf vaak nog zoekende ben naar de beste oplossingen met de meeste trefkans. Ook weet ik soms niet goed hoe je het beste de ballen weer bij elkaar kunt spelen. 

Ik kan wel enkele tips delen, die anderen mij hebben gegeven en waar ik aan werk. Deze zijn:

  1. Zo zacht mogelijk spelen. 
  2. Zo min mogelijk effect gebruiken. Dus meer op dikte spelen.
  3. Niet altijd in een rechte lijn denken. Dus ook slim gebruikmaken van de banden.

Zijn er nog wensen voor de inrichting van de keuken en de zaal?

Jazeker, ik vind het vaak behoorlijk warm in de zaal. Ik spring een gat in de lucht als er een airco wordt geplaatst in de biljartruimte. Nu schiet het zweet nog regelmatig in mijn confectie. En ik heb nog een wens namelijk een blauwe bal voor het "honderden", dat zou de kers op de taart zijn.

Noot van de redactie: 

Het goede nieuws is dat de blauwe bal voor het spel "honderden" inmiddels boven water is. Hij bleek iets te goed verstopt te zijn, waardoor niet iedereen hem kon vinden. Inmiddels weet vader Jan waar het blauwe monster zich meestal bevindt. 

Wat betreft de airco, er wordt door het bestuur al enige tijd gewerkt aan het verkrijgen van offertes. Laten we hopen dat deze inspanningen binnenkort vruchten zullen afwerpen en we binnen afzienbare tijd kunnen genieten van een aangenaam klimaat in de zaal.

Welke vraag zijn wij vergeten te stellen en moeten we voorleggen aan de volgende kandidaat?

Van libre en bandstoten tot kader en driebanden, er zijn zoveel verschillende spelsoorten in carambolebiljarten. Ik ben geïnteresseerd in de persoonlijke voorkeur van de volgende kandidaat. Dus mijn concrete vraag is: "Welke biljartspelletje heeft jouw hart gestolen en waarom?" 

Annemieke