10 vragen aan...

Bij Biljartvereniging Castricum spelen ruim 170 leden op regelmatige basis hun spelletje biljart. In deze rubriek zal zo nu en dan een van de spelende leden aan het woord komen. Het gesprek heeft iedere keer als basis 10 dezelfde vragen. 

25 June 2023

Rien Emmerik

Deze keer zijn de 10 vragen voorgelegd aan Rien Emmerik. Rien is een heel betrokken lid bij onze vereniging zijn activiteiten zijn voor veel leden niet zichtbaar. Rien handelt namelijk alle financiële transacties van de stichting BBC af. Van de inkoop tot verkoop en alles wat daartussen ligt zoals het innen van de huren, het versturen van facturen, het boeken van de inkomsten etc. Hij is de linker- en de rechterhand van Gerard Veldt, de penningmeester van de stichting. In deze rol heeft hij ook veel contact met de penningmeester van de BVC. Daarnaast speelt hij zelf al jaren het spelletje libre en is hij altijd bereid iets extra's te doen zoals arbitreren en schrijven bij wedstrijden of toernooien. Als hij bij het biljartcentrum aanwezig is dan zal zijn aanwezigheid je niet ontgaan. Zijn enthousiasme is aanstekelijk zo ook zijn gevoel voor humor en hij praat met iedereen. 

Kun je kort iets vertellen over jouzelf?

Ik ben op 1 juni 1948 geboren in Amsterdam. Ik ben dus opgegroeid in de hoofdstad van Nederland. Rond mijn 27 jaar kwam ik in het fraaie Castricum wonen. Ik woon er nu dus bijna 50 jaar tot mijn volle tevredenheid. Ik ben getrouwd met Wilma en wij hebben een zoon Mark en een dochter Karin. Ik heb gewerkt als administrateur eerst in de scheepvaart en later bij Nuon, het huidige Vattenfall. Ik kon op mijn 55ste stoppen met werken en van dat aanbod heb ik direct gebruik gemaakt. Vroeger ben ik bestuurslid geweest van Vios, een gymnastiekvereniging in Castricum. Kort daarna werd ik ook penningmeester van de biljartvereniging De Driebanders. Beide verenigingen bestaan nu niet meer dus ik hoop voor de BVC dat het geen voorteken is dat ik binnen de club actief ben. 

Hoe ben jij met het biljartspel in aanraking gekomen?

Ik was rond de 50 jaar dat ik aanraking kwam met de biljartsport bij de gebroeders Veldt op Geesterduin. In die periode had ik nog de ambitie om beter te worden in het spel. Deze ambitie is nooit werkelijkheid geworden. Ik wilde les krijgen van de gebroeders Liefting maar die hadden al snel door, dat ik niet overliep van het talent. Zij lieten mij op een nette manier weten dat zij niet wilden investeren in een ambitieuze, op leeftijd zijnde talentloze biljarter. Toch ben ik altijd blijven spelen want ik geniet van de gezelligheid, het contact met mijn medespelers en het kijken naar het spel. 

Waarom ben je lid geworden van een vereniging en uiteindelijk onze vereniging?

Zoals ik al bij de vorige vraag liet blijken ben ik een gezelligheidsmens en heb dus van nature behoeften aan contact met mensen. Zeg nou zelf dat vind je toch alleen bij een vereniging.  Ik ben dus lid geworden van De Doorschieter vervolgens ben ik lid geworden van het 'T Stetje. De laatste club speelde op vrijdagavond. Op een gegeven moment kochten Wilma en ik een stacaravan, waar wij in de weekenden veel gebruik van maakten. Op vrijdagavond biljarten was daarom niet handig dus ben ik overgestapt naar de biljartvereniging WIK. 

Hoe vaak in de week speel jij het spelletje met de drie ballen?

Ik speel iedere dinsdagavond een of twee partijtjes, daar blijft het meestal bij. Ik ben wel vaker in de week bij de biljartvereniging BVC aanwezig, maar het is dan niet zo dat ik de keu ter hand neem. Ik ben er dan vooral voor de sociale contacten en natuurlijk "beroepsmatig". Want Gerard Veldt help ik natuurlijk ook aan de bar in zijn rol als penningmeester.  

Wat was jouw beste partij ooit en wat is jouw hoogste serie?

Ik biljart nu dus ongeveer 25 jaar maar ik ben nog nooit boven de 1 gemiddeld gekomen. Natuurlijk zijn er partijen dat ik ruim boven de 1 moyenne speel, maar je begrijpt het al er zijn ook partijen dat de 1 ver weg is. Mijn hoogste serie die ik ooit gemaakt heb in een clubwedstrijd is 14 caramboles. Op zo'n moment denk ik stiekem toch, zie je wel ik ga het ooit wel leren. In de weken daarna word ik dan weer geconfronteerd met de harde realiteit oftewel dan kom ik weer van een koude kermis thuis.  

Hoe vind jij het gaan bij onze vereniging?

De BVC bestaat nu ruim twee jaar en we hebben ook nog te maken gehad met Covid waardoor alles geruime tijd op een laag pitje stond. Toch stel ik vast dat de leden van de verschillende bloedgroepen elkaar beter leren kennen, en onder andere de gezelligheid toeneemt. Ik ervaar dat niet alleen zo, maar ik zie het ook in de inkoop- en verkoopcijfers van de bar. De omzet stijgt gestaag. 

De besturen van de stichting en de vereniging weten elkaar goed te vinden. Dat zie ik onder terug in de investeringen in de accommodatie (regelmatig nieuwe lakens, nieuwe pooltafel enz.) en er is in korte tijd een hele nieuwe website voor de BVC neergezet. Je leest toch dat veel biljartverenigingen het moeilijk hebben door onder andere de gestegen energieprijzen maar hier loopt alles gewoon door en er is zelfs ruimte voor verbeteringen. 

Wat is het leukste of grappigste voorval dat jij bij het biljarten hebt meegemaakt?

In Alkmaar werd een pk-finale libre 6e klasse gespeeld. Een van de vrouwelijke deelneemsters, lid van De Doorschieter, werd door een bekende arbiter aangesproken over haar kleding. De arbiter was van mening dat zij zwarte kousen moest dragen, en stuurde haar naar Castricum terug om andere kousen aan te trekken. De volgende dag trok een van de andere deelneemsters, in haar partij met dezelfde arbiter, haar rok omhoog. Het zichtbare pikante ondergoed zorgde ervoor dat hij net zo'n rood hoofd kreeg als de rode speelbal. Hij was duidelijk uit het lood geslagen. Trouwens bij mij kan worden geïnformeerd wie deze nog steeds actieve arbiter was. 

Wat is jouw grootste ergernis bij het biljarten?

Tegenstanders dichten mij regelmatig een kwaliteit toe, waarvan ik zou willen dat ik het kon namelijk het achterlaten van een moeilijke aanvangsstoot. Als ik dat bewust zou doen dan speelde ik waarschijnlijk wel hoger dan 1 gemiddeld. Het continue klagen daarover kan mij weleens irriteren. 

Biljarten in welke spelsoort dan ook blijft een moeilijk spelletje wat zijn jouw 3 tips om “beter” te spelen?

Jij vraagt aan iemand, die biljarten zelf heel moeilijk vindt, om drie tips. Dat is ongeveer hetzelfde om aan een vegetariër te vragen of ze van vlees houden? Van huis uit kreeg ik altijd de volgende tips mee, die gelden niet alleen voor biljarten maar zijn daar ook zeker van toepassing.

  1. Oefening baart kunst dus in dit geval veel aan tafel staan.
  2. Haastig spoed is zelden goed. Voor elke stoot de tijd nemen.
  3. Je ogen en oren echt gebruiken. Goed kijken naar betere spelers en durven te vragen. 

Heb jij nog goede ideeën of tips heeft voor onze vereniging.

Ik denk dat de biljartvereniging gebaat zou zijn bij iemand die public relations, zoals het zo mooi heet, voor zijn of haar rekening neemt. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van de vereniging onder andere de zichtbaarheid wordt vergroot in de media maar ook dat wij meer reuring in en rondom de club krijgen.

Welke vraag zijn wij vergeten te stellen en moeten we voorleggen aan de volgende kandidaat?

De vraag die ik graag aan de volgend kandidaat wil voorleggen is: Zijn er nog wensen voor de inrichting van de keuken en de zaal? 

Rien